Hoe herken je phishing op tweedehandsplatformen?

publish date
29 oktober 2024

Het herkennen van phishing is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er enkele zaken waarop je kan letten wanneer je spullen online (ver)koopt op tweedehandsplatformen.

Als koper

Vooral op Marketplace is de kans groot om als koper slachtoffer te worden van phising (Bron: Safeonweb). Tweedehandsplatformen zoals Vinted en 2ehands bieden veilige betalingsmethoden via Bancontact of Payconiq aan in de app of chat. Hierdoor dien je dus geen bankgegevens uit te wisselen. Op Marketplace is dit niet het geval, waardoor er voornamelijk betaald wordt via overschrijvingen of QR-betalingscodes. En daar ligt vaak het risico op phishing.

Ontvang je een betaallink waar je je bankgegevens of zelfs paswoorden moet ingeven, dan mag je er zeker van zijn dat deze niet veilig is. Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van oplichting of fraude. Op die manier probeert de cybercrimineel immers jouw bankgegevens te ontvreemden.

Als verkoper

Als je online iets wil verkopen, kan het zijn dat een zogezegde koper je voorstelt om het artikel via een derde partij te laten ophalen. Je krijgt dan een weblink doorgestuurd van een – op het eerste zicht – betrouwbare organisatie (Bpost, PostNL...), waarop je je bank(kaart)- of kredietkaartgegevens moet invullen om de betaling te kunnen ontvangen.

In veel gevallen krijg je daarna nog een tweede bericht, waarin ze je vragen een betaling uit te voeren om de bestelling te valideren. Dit bedrag krijg je zogezegd terug wanneer het verkochte artikel bij de koper werd geleverd*. Dit is zonder twijfel poging tot phishing want:

  • Je wordt gevraagd je betaalgegevens te delen (bankrekeningnummer, wachtwoord of pincode). De enige gegevens die een koper van jou zou nodig kunnen hebben, is je IBAN-nummer.
  • Je ontvangt een betaallink, hoewel jij geld dient te ontvangen. Immers, als jij geld moet ontvangen, creëer en deel jij het betaalverzoek.

Hoe kan je dan toch veilig iets kopen of verkopen op Marketplace? Ontdek deze gouden regels voor veilige online betalingen.

Bronnen:
Safeonweb (
https://safeonweb.be/nl/blog/pas-op-als-je-marketplace-gebruikt)
Facebook (
https://nl-nl.facebook.com/help/1156544111079919)